Baix Llobregat

El Baix Llobregat no es pot permetre un altre any perdut

  • Actualitzat:
  • Creat:

Article de la diputada i portaveu del PSC, Eva Granados.

Publicat a Elfar.cat

L’any 2019 no hauria de ser un altre any perdut pels catalans i les catalanes i menys per la comarca del Baix Llobregat que necessita urgentment polítiques que millorin la vida dels seus ciutadans i ciutadanes.

Des del 2012, des que el procés independentista es va instal·lar i monopolitzar la política, la nostra societat no ha fet més que perdre oportunitats, augmentar les desigualtats socials, deteriorar-se els serveis públics i dividir-nos. Els Governs de Rajoy i el triplet Mas-Puigdemont-Torra han estat nefastos pels interessos del nostre país i pel benestar de la ciutadania. Ni Catalunya ni el Baix Llobregat es podem permetre un altre any perdut.

El Govern de Pedro Sánchez suposa pels catalans i catalanes una oportunitat que el Govern català hauria d’aprofitar al màxim: una esmena a la totalitat a les polítiques antisocials de la dreta i la ma estesa al diàleg per solucionar un problema polític i social com el que tenim a Catalunya. Una solució que com hem dit en més d’una ocasió des del PSC, només pot tenir una sortida en el binomi de llei i diàleg.

És imprescindible que el Govern català governi, que treballi pel conjunt dels set milions i mig de catalans i catalanes i no només per la quimera de la república catalana. Catalunya, la real, la d’ara, necessita un govern. Cal revertir  les retallades dels pressupostos, recordem una vegada més que els Governs independentistes són els que més han retallat i els que més estan trigant a revertir les retallades de totes les Comunitats Autònomes. El seu únic propòsit: la independència, no els deixa tirar endavant polítiques públiques que facin possible tenir més mossos, més mestres i més metges al servei d’una societat que té necessitats no cobertes. Necessitem que el Pacte per la Indústria tiri endavant, que les Universitats públiques trobin el suport necessari en un Govern que els ha girat l’esquena. És imprescindible que el Servei d’Ocupació treballi amb el món local per oferir itineraris d’inserció laborals als molts catalans que busquen feina. I cal que el Govern pensi en els infants i joves que veuen com la igualtat d’oportunitats no es materialitza ni en l’educació infantil ni escoles, instituts ni formació professional.

El Baix Llobregat necessita més seguretat, més ocupació, més habitatge públic, més educació pública, una sanitat que no estigui col·lapsada, més mobilitat i més ajudes i no ho aconseguirà amb un Govern de la Generalitat inactiu.

Cal que el Govern posi fil a l’agulla per la reconciliació: per canviar el nostre marc institucional calen majories de 2/3 al Parlament i el President Torra està molt lluny d’arribar a acords quan és incapaç de seure en una mateixa taula a tots els Grups Parlamentaris. Tenen l’obligació d’acabar amb la polarització i la divisió de la societat catalana que han alimentat, per responsabilitat i defensa del bé comú. No hi ha dreceres. No hi ha decisions unilaterals que valguin.  No hi ha camins fora de la llei i sense un gran acord a Catalunya no podrem avançar. Apostem pel que ens pot treure d’aquest atzucac : la política i el diàleg.

 

El PSC té clar quins són els sis objectius per cercar el consens que hem reflectit al document catalunya2019.net. Es socialistes tenim la voluntat i les propostes per tirar endavant aquest gran acord:

  1. Assegurar la convivència, el pluralisme en l’espai públic i la neutralitat de les institucions.
  2. Garantir el respecte a la legalitat i a l’actual marc institucional, fins que no hi hagi el necessari consens per reformar-lo a través dels mecanismes i les majories establertes.
  3. Desbloquejar les institucions, evitar erosionar-les creant organismes paral·lels i refer consensos.
  4. Prioritzar el desenvolupament econòmic, la igualtat d’oportunitats i el combat contra la pobresa i l’exclusió social.
  5. Obrir el debat sobre la millor manera d’enfortir l’autogovern i millorar el finançament, i sobre els procediments per acreditar un suport ciutadà majoritari a l’acord al qual s’arribi.
  6.  Aprofundir en el diàleg amb el govern d’Espanya per avançar en la resolució dels problemes pendent

Els i les socialistes seguirem treballant per fer avançar aquest diàleg i aquests consensos. I ho farem parlant amb tothom, fent propostes, escoltant les propostes dels demés i, sobretot, intentant servir amb eficàcia la societat a la que ens devem.