Baix Llobregat

El PSC del Baix Llobregat pioner en el feminisme a la comarca

  • Actualitzat:
  • Creat:

Unes 100 persones participen a la primera subseu del Congrés de Dones organitzada per un partit polític, el PSC, sobre experiències a política institucional i orgànica

El PSC del Baix Llobregat ha volgut fer un pas endavant i ha esdevingut el primer partit polític en realitzar una subseu en els anys d’història del Congrés de dones que tindrà lloc a l’octubre a Castelldefels.

Vicky Castellanos, Consellera de Dones del Consell Comarcal, ha valorat positivament aquesta iniciativa que ha permès “veure i conèixer de primera mà com viuen i senten la política les dones”. En aquest sentit, Sònia Guerra, Secretària de Polítiques d’Igualtat del PSC del Baix Llobregat ha remarcat que “malgrat que treballem per la igualtat, la igualtat efectiva no és real. Sobretot si parlem de l’organització interna dels partits: les primeres secretaries i d’organització encara estan majoritàriament ocupades per homes i això evidència segregació horitzontal i vertical".
Per últim, va remarcar que “els i les socialistes creiem que la política és l’eina de la ciutadania per transformar el món, per això hem de fer passos endavant en política feminista per transformar els nostres partits, la política i la societat”.

La subseu es va iniciar amb una conferència a càrrec de Leire Pajín, Ministra de Sanitat, polítiques Socials i igualtat al govern Zapatero, i Dolors Renau, sociòloga i exdiputada del PSC. Renau va fer una brillant intervenció en què va posar de manifest el retrocés patit per les dones, que hem “hagut de tornar a reivindicar drets que creiem ja conquistats” i va recordar que “ser d’esquerres vol dir lluitar per la igualtat”. Pajín va insistir en “fer molta pedagogia amb els companys que encara no entenen de què va la nostra lluita” i va recordar que “tota agenda feminista és un element positiu per un partit polític”. A més, va explicar a les dones presents que “som més que mai, hem après més que mai i estem més unides que mai per donar-nos suport, i valorar l’empoderament i la visibilització de les dones”.

La subseu es va dividir en dues taules d’experiències, una sobre política institucional que va comptar amb les alcaldesses de Castelldefels, Maria Miranda, i de Vallirana, Eva Martínez; la Tinent d’alcalde d’Esparreguera, Maria Mas; i la candidata al Papiol per Sumem pel Papiol, Maria José Giner. Moderada per Gisela Navarro, Tinenta d’alcalde de Viladecans. En segon lloc, la taula d’experiències en política orgànica va comptar amb la Primera Secretària del PSC Viladecans, Elena Alarcón; la Secretària d’Organització del PSC Esplugues, Montse Zamora; la Secretària d’Organització de Castelldefels i vice presidenta de la JSC Baix Llobregat, Clara Quirante; i la Secretària de Finances del PSC El Prat i Secretària d’Economia i Treball, del PSC Baix Llobregat, Marta Mayordomo. Va moderar la Taula, la delegada de la Sectorial Crisol del PSC, Rocío García.

 Per últim a la cloenda, Eva Granados, Diputada al Parlament va recordar que les dones “hem d’estar al capdavant dels llocs on es prenen les decisions” i va fer valdre el socialisme recordant que “representem al partit que més ha fet per les dones en aquest país i en concret al Baix Llobregat on tenim una xarxa de dones emprenedores, valuoses i que són un orgull per la comarca i pel nostre partit”. Per últim, l’alcaldessa de Sant Boi i Responsable de l’Àrea d’Igualtat del PSC va valorar que “marxem d’aquesta trobada amb molts noms propis, el PSC és l’únic partit capaç d’organitzar una subseu, omplir-la d’experiències, anècdotes i coses a aprendre i fer arribar conclusions al 5è Congrés de les dones”. Moret va remarcar la importància de continuar treballant “perquè el partit i la societat sigui realment feminista” i va recordar que “en aquesta comarca es van crear els primers serveis de planificació familiar, és un orgull, un èxit de les dones socialistes i feministes del Baix Llobregat. Hem transformat la democràcia igualitària d’aquesta comarca i d’aquest país.”