Baix Llobregat

Granados: "el Govern de Catalunya no té la lluita contra la pobresa infantil com una prioritat"

  • Actualitzat:
  • Creat:

El PSC del Baix Llobregat parla sobre la pobresa infantil amb l’Alt Comissionat del govern, Pau Marí-Klose i la diputada Eva Granados en el Dia Internacional de la Infància.

El Primer Secretari del PSC del Baix Llobregat ha presentat l'acte reclamant "més lideratge polític i més complicitat per resoldre els problemes socials". Poveda ha insistit en què "cal invertir en no tenir societats desiguals on no ens interessa viure".

La portaveu socialista al Parlament, Eva Granados ha presentat la cinquena edició de l'Informe Social de la Fundació Campalans, on entre altres temes es destaca que el mercat laboral i la precarietat "són el problema de base per a la pobresa infantil". Granados va recordar que "néixer a una família pobre és producte de l'atzar però implica conseqüències que s'arrosseguen tota la vida. Sí que està a la nostra mà fer polítiques públiques que corregeixin aquesta desigualtat"

Granados va lamentar que els governs de dretes d'Espanya i Catalunya "aprofitessin la crisi per retallar ideològicament en infància", destacant que "des de la Llei d'Oportunitats per a la Infància del Tripartit el 2010, hem vist com el pacte per la infància es queda en paper mullat o com la consellera Rigau deixava el pressupost reduït a zero en educació infantil, mentre es subvencionaven escoles concertades o es derivaven els diners a altres departaments". Granados ha insistit en què "com a societat hem d'acabar amb les desigualtats al sistema educatiu i garantir que tots i totes tenim les mateixes oportunitats. Mentre això no passi no podem dir que tenim una democràcia plena".

Tal com ha criticat la diputada: "a Catalunya, ni al Conseller d'Ensenyament ni el de Benestar i Família tenen la lluita contra la pobresa infantil com a una de les seves prioritats".


Marí-Klosé "El govern ha proposat partides destinades a la infància que corren el risc de no estar disponibles si no s'aproven els pressupostos"

L'Alt Comissionat del Govern d'Espanya contra pobresa infantil, Pau Marí-Klosé ha destacat que "fa anys que denunciem aquesta situació tant els i les acadèmiques, les entitats socials, com els informes de la UE però com a resposta hem trobat la indiferència de les instàncies polítiques i mediàtiques". Actualment "les dades que tenim són impròpies d'un país desenvolupat com el nostre" ha explicat, perquè 1 de cada 3 infants es troba en situació de pobresa o risc d'exclusió i 7 de cada 100 en pobresa severa amb problemes de nutrició i de desatenció de les necessitats bàsiques. També han augmentat les taxes d'abandonament dels estudis abans de Batxillerat i la desigualtat entre trams.

Marí-Klosé ha recordat que "els infants no tenen capacitat de corregir aquesta situació, correspon a les administracions implementar recursos i fer polítiques per evitar que la desigualtat condicioni la resta de vida d'aquestes persones i per tant també la seva relació amb la societat". Tal com ha explicat, "la pobresa en la infància crea un desavantatge que situa aquestes persones en la perifèria de la societat, generant situacions de fractura i de desafecció social". Això suposa uns "alts costos econòmics per a la societat que ha de gestionar-ho amb polítiques inclusives i d'aprofitament de les oportunitats. Apostar per aquests infants suposa que ells i elles aportaran el seu talent a la societat futura", ha dit.

"No invertir en infància és un luxe que no ens podem permetre" ha declarat assegurant que "és un compromís del Govern Sánchez, que ha posat en primer pla frenar la desigualtat i promoure la cohesió social. El govern socialista ho té clar i vol fer passos ferms, passos que no podem donar sols".

Marí-Klosé ha recordat que "en els comptes proposats pel govern hi ha importants partides destinades a la infància, com beques, ajudes a menjadors escolars, prestacions per fill a càrrec, etc. que corren el risc de no estar disponibles si no s'aproven els pressupostos", pel comissionat "és inquietant que no podem posar en marxa aquesta agenda social que va molt més enllà de lluitar contra la pobresa infantil, sinó que inclou polítiques econòmiques laborals, d'habitatge, energètiques, etc. per lluitar contra la precarietat i afavorir la redistribució".

Els dos ponents han participat primer a un acte a Esplugues de Llobregat amb entitats del municipi i després a la Federació socialista del Baix Llobregat, amb alcaldes i alcaldesses i els i representants socialistes de la comarca en l'àmbit de polítiques socials i infància.