Baix Llobregat

Junts i Juntes derrocarem el mur del racisme i la xenofòbia

  • Actualitzat:
  • Creat:

Article de Mihai Fodor, Secretari de Solidaritat i Cooperació del PSC del Baix Llobregat

El recent assassinat de George Floyd ens recorda que cal continuar lluitant per acabar amb la xacra del racisme i la xenofòbia, desgraciadament present arreu del món. Les violacions dels drets humans, particularment de les minories racials i ètniques en lloc de desaparèixer estan cada vegada més presents.

El cas de George Floyd és un clar reflex del greu problema de discriminació que pateixen i patim una gran part de la població amb independència del continent o país en el qual viuen i vivim. Les protestes contra la discriminació racial que hem vist a l'altre costat de l'atlàntic són el total rebuig a una situació pròpia d'altres èpoques que com a comunitat, en un món globalitzat, hem d'adoptar tots i totes.
Enderrocar el mur que el racisme i la xenofòbia construeix en les societats constitueix un procés en el qual la col·laboració entre la ciutadania i les institucions conforma un pilar de vital importància. Com a societat, i també des de les institucions, hem de treballar conjuntament per detectar aquests murs que intenten separar-nos i etiquetar-nos, i implementar polítiques que permetin transformar-los en ponts que facilitin la convivència, la integració i la cohesió social.

Hem avançat molt com a societat, però aquestes importants barreres a la lluita efectiva contra la discriminació racial i ètnica ens demostren que encara tenim molta feina al davant. Sobretot amb les noves tecnologies, que conformen un espai de difusió del discurs d'odi racista que s'ha agreujat en els últims temps.

Fets com els succeïts a Minneapolis ens han de posar en alerta, no descuidar-nos i utilitzar sempre la paraula per fer front als sectors de la societat partidaris d'involucions polítiques i socials. De manera conjunta hem de posar la vida i la seva diversitat davant de tot, creant un sistema que protegeixi i promocioni la integració. És imprescindible seguir treballant en el blindatge dels drets de tots i de totes, sense exclusions i sense etiquetes.