Baix Llobregat

Miguel Lorente: “La igualtat no es pot aprendre perquè no existeix”.

  • Actualitzat:
  • Creat:

El PSC del Baix ha realitzat avui la xerrada: “Violència Masclista, una prioritat d’estat” en la que ha comptat amb l’expert sobre polítiques de gènere Miguel Lorente.

Miguel Lorente, doctor en medicina, professor universitari, escriptor i especialista en violència de gènere ha participat avui a la xerrada “Violència Masclista, una prioritat d’estat”, organitzada per la secretaria de polítiques d’igualtat del PSC del Baix Llobregat.

Sònia Guerra, Secretària de polítiques d’igualtat del PSC del Baix Llobregat ha començat la xerrada explicant que “la violència masclista és la màxima expressió del sistema patriarcal, vigent des de l’inici de la història i que es basa en la submissió de les dones per part dels homes.” A més, ha recordat que “la resposta a aquest problema ha de ser integral no únicament assistencial. I l’educació és un instrument fonamental per modificar la cultura imperant i aconseguir la igualtat efectiva”.

Lorente ha explicat que “La igualtat no es pot aprendre perquè no existeix” parlant d’aquesta la “falsa sensació d’igualtat” que tenim avui en dia, que ens ha fet pensar que “basta una igualtat davant la llei per a solucionar el problema, quan la igualtat ha de ser abans de la llei”.  Lorente ha recordat que vivim en una societat en la que la desigualtat no es situa en les principals preocupacions de les persones i que, per tant, “son necessàries polítiques que apostin per assumir el compromís de lluitar per la igualtat i acceptar el cost que suposa”.

En aquest sentit, Lorente ha explicat que “el masclisme no es pot gestionar, és un error, el masclisme s’ha d’erradicar”. Doncs “la trampa final del masclisme és que les dones assumeixin com a model de reconeixement el model masculí”, ha dit insistint en que “necessitem dones en política que no transmetin veus masculines sinó la seva pròpia visió i la seva pròpia veu”.

Lorente ha recordat les alarmants xifres en violència masclista, on tot i que la violència física és la més evident i visible, “és molt important els efectes psicològics que causa en les dones, que acaben repercutint en la seva salut física i mental”.

Per últim ha demanat lluitar per canviar la forma d’entendre la identitat com a una dualitat home i dona, “qüestionar la identitat com a fonament i així ensorrar el model que tenim actualment” i també que com a partit es treballi en porta a terme propostes i compromisos que canviïn la societat cap a un model “d’esquerres, igualitari i feminista”.

Antoni Poveda, primer secretari del PSC del Baix Llobregat ha tancat l’acte recordat que “va ser Zapatero qui va apostar decididament per les polítiques d’igualtat. Unes mesures que van quedar paralitzades amb els governs de dretes”. Poveda ha recordat que el PSC ha estat i és “un partit referent en polítiques feministes, i que representa com cap altre la lluita per la dona i per la igualtat”.

A la xerrada han participat a més les alcaldesses Eva Martínez, de Vallirana; Pilar Díaz, d'Esplugues; Raquel Sánchez, de Gavà; Lluïsa Moret de Sant Boi, a més de portaveus socialistes i responsables de polítiques d'igualtat a la comarca.