Baix Llobregat

NO a la Cosificació de les Dones

  • Actualitzat:
  • Creat:

Manifest del PSC del Baix Llobregat per al 8 de març, Dia internacional de les Dones

El patriarcat és un sistema opressiu i opressor mitjançant el qual els homes exerceixen poder sobre les dones i la seva força productiva i reproductiva. Malgrat que el sistema ha evolucionat, i amb ell ho han fet també els rols i les relacions de gènere, el tractament de les dones com objectes continua essent, en ple segle XXI, un tema d’actualitat. Des de la infància, nens i nenes són socialitzats en funció dels rols de gènere que associen l’espai públic, el poder i el treball productiu al sexe masculí; i l’espai privat, la cura, i el treball reproductiu al sexe femení.

Aquestes darreres setmanes hem pogut comprovar com a l’Àrea Metropolitana de Barcelona sorgien diferents iniciatives falocèntriques i patriarcals, caracteritzades per cosificar les dones, privant-les de la seva capacitat com a subjectes polítics. Així ha estat, per exemple, amb restaurants que utilitzen com a reclam les parts sexuades del cos femení per atraure clients; o amb discoteques que permeten l’entrada gratuïta a les dones a canvi que anessin sense roba interior per, d’aquesta forma, incrementar la presència masculina. En ambdós casos, les dones estan al servei del plaer masculí. En ambdós casos, es deshumanitza les dones i se les pressiona per assolir determinats ideals estètics; cosificant-les i convertint-les en objectes al servei del desig de l’altre.

A l’extrem de la cosificació femenina trobem la prostitució. Un negoci que continua servint per finançar, entre d’altres, la premsa escrita, amb anuncis en els que s’ofereixen serveis sexuals; o alguns pobles i ciutats, ja sigui amb anuncis de carretera, o amb la proliferació de prostíbuls.

Les xifres tant estatals com catalanes demostren que la igualtat d’oportunitats entre dones i homes està lluny de ser real en cap àmbit i que els valors del neoliberalisme patriarcal s’han fet forts en una part de la nostra societat, i, el més perillós, ho està fent sota una suposada llibertat d’elecció de les dones per mercantilitzar el seu cos.

Des del PSC del Baix Llobregat denunciem aquests fets i volem lluitar, conjuntament amb altres moviments socials i feministes, com per exemple el Moviment Democràtic de Dones, en l’abolició de la prostitució i en la prevenció de qualsevol forma d’opressió i/o discriminació de les dones. Perquè una societat que no lluita contra les discriminacions de gènere, és una societat que renuncia a la igualtat com a valor.

Per això, els ajuntaments socialistes del Baix Llobregat ens comprometem a :

1. Adherir-nos, mitjançant l’aprovació de la corresponent moció, a la Xarxa de Municipis lliure del tràfic de dones, nens i nenes destinades a la prostitució.
2. Introduir clàusules socials i igualitàries a la contractació pública per promoure la cooperació amb empreses que lluitin contra el sexisme, i que fomentin la igualtat de gènere entre els seus treballadors i treballadores.
3. Denunciar qualsevol campanya que utilitzi els cossos femenins per vendre productes i/o serveis; i instar al Govern Central i Autonòmic a que impedeixi que els mitjans de comunicació, tant escrits com audiovisuals, es lucrin amb l’explotació sexual de les dones.
4. Prohibir, mitjançant ordenances municipals, l’oferta de serveis de prostitució als nostres pobles i ciutats.
5. Participar activament mitjançant una aturada de 5 minuts a les 12 del migdia, a les places i viles dels nostres municipis, en la “Vaga de dones” que es realitzarà el proper 8 de març.
6. Traslladar aquests acords al Govern de l’Estat, al Govern de la Generalitat, a la Diputació de Barcelona, a la FMC, a l’AMC i a l’Institut Català de les Dones.

 

Fitxers adjunts: