Baix Llobregat

Traiem la màscara al patriarcat

  • Actualitzat:
  • Creat:

Article de Sònia Guerra, Secretària d'Igualtat del PSC del Baix Llobregat.

"Ara arriba el Carnestoltes, tots (i totes) sortim a passejar ens posem una disfressa per saltar, cantar i ballar..".  Molts i moltes de nosaltres hem sentit aquests dies a infants entonant aquesta cançó. Canten perquè el Rei Carnestoltes els hi permet ser això que no poden ser, allò que trenca normes, rols i estereotips, però realment permet l'actual sistema patriarcal ser allò que desitgin els infants?

Si ens fixem en les disfresses adreçades a nenes i nens constatem, malauradament, com aquestes perpetuen i consoliden els rols de gènere tradicionals, i per tant les desigualtats entre dones i homes. Ells poden ser aventurers, pirates o herois, elles princeses, ballarines o infermeres. Un cop més l'acció versus la passivitat. Un cop més professorat i famílies col·laborem, encara que sigui de manera implícita, amb el sistema imperant i reconeixem, consolidant-lo alhora, el patriarcat i el capitalisme regnants. Ambdós sistemes cosifiquen les dones i les converteixen en objectes sexuals fins a límits insospitats. Les disfresses femenines que es venen aquests dies, ja siguin monges, infermeres, heroïnes... totes es complementen amb adjectius d'índole sexual... per no parlar de les fotos que les acompanyen. És aquest el model que volem reproduir per a les dones del present i del futur? Creiem realment que la igualtat efectiva entre dones i homes és possible mentre desposseïm a la meitat de la humanitat de la seva capacitat com a subjectes polítics?

Els i les socialistes defensem un model de societat igualitària on els homes i les dones puguem ser subjectes polítics amb igualtat de condicions i d'oportunitats. Només així els nens i les nenes actuals podran somniar i, sobretot, ésser lliurement.