Baix Llobregat

Volem una nova llei de Barris que posi al centre la vida de les persones i els barris.

  • Lluïsa Moret
  • Actualitzat:
  • Creat:

El primer secretari Antoni Poveda i l'alcaldessa Lluïsa Moret han recordat l’impacte que va tenir la Llei de Barris de Maragall i Montilla a la comarca i la urgència de tenir una Generalitat que treballi en polítiques de rehabilitació i habitatge

A la roda de premsa han assistit també l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz; l’alcalde de Viladecans, Carlos Ruiz; l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda; i el Primer Tinent d’Alcalde d’El Prat, Juan Pedro Pérez. Municipis que es van poder beneficiar de la Llei de Barris entre 2004 i 2010.

El Baix Llobregat té més de 800 mil habitants entre els seus 30 municipis que van créixer a principis dels anys 60 amb la immigració de persones que veníem a buscar un millor projecte de vida. Molts d’aquests barris es van auto construir per part de les famílies, que van trobar una llar, però en ciutats que no tenien serveis adequats. Al 79 amb els ajuntaments democràtics van començar a dotar-se d’espais públics i serveis per desenvolupar el projecte de vida complementari a l’habitatge (escoles, zones verdes, centres cívics, biblioteques...) “una tasca que els ajuntaments van fer i que gràcies a la qual el Baix Llobregat és una de les comarques amb ciutats amb millors servies socioculturals, espais de qualitat urbanística i sostenibles preservant el parc agrari, entorn de riu i zones forestal” ha explicat el Primer Secretari del PSC i alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda.

Poveda ha assegurat que “els barris necessiten mantenir els edificis. Des de fa anys els ajuntament reivindicaven actuacions per part de la Generalitat que té la competència d’habitatge, per millorar pisos que no tenien ascensors o per actuar sobre les pèrdues energètiques per la manca d’aïllament i les façanes”.  

Entre 2004 i 2010 el govern Maragall i Montilla i els ajuntaments van invertir en el Baix Llobregat a través de la Llei de Barris, més de 150 milions d’euros.Des del 2010 no s’ha tornat a posar en marxa cap nova Llei de Barris a Catalunya, fet que Poveda ha lamentat doncs  “costa entendre que el govern d’ERC, convergència i Junts per Catalunya no hagi fet cap no va llei, una absència que s’ha notat en la dinàmica de recuperació, rehabilitació i activitat econòmica. Caldria que expliquessin per què no han destinat tots els recursos que té la Generalitat ni a rehabilitar barris ni a promoure habitatge públic”, ha dit  insistint en el fet que “és fonamental aprofitar els fons europeus i els recursos de la Generalitat per continuar la tasca de la Llei de Barris i esperem que a Catalunya al febrer hi hagi un govern que ho posi en marxa, millorant l’espai públic, l’aïllament i per tant la qualificació energètica de les ciutats i els espais públics per no córrer el risc de deteriorar la dignitat dels nostres barris.”

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat ha explicat que els i les socialistes “plantegem un pla de xoc immediat de més de 250 milions d’euros a Catalunya per invertir en els barris que més ho necessiten”.  Tal com ha explicat Moret, “els alcaldes i les alcaldesses i companys presents volem ser testimonis, 15 intervencions en 13 municipis 135 milions d’euros invertits a la comarca entres 2004 i 2010 que van ajudar a transformar els municipis, significant un canvi importantíssim a l’àmbit urbanístic i social com al barri de Casablanca de Sant Boi on ens trobem”.  Una transformació de l’entorn, de l’espai públic que tal com ha explicat l’alcaldessa “generen ocupació i fomenta la cohesió social del barri”.

Moret ha insistit que “els i les socialistes volem recuperar l’esperit de la llei que van impulsar Maragall i Montilla, estem parlant d’una nova llei de barris adaptada a les noves realitats, als nous requeriments i nous contexts. Les nostres ciutats i els nostres pobles estem en un procés de desenvolupament que es basa en la sostenibilitat, la cohesió social i la salut.” Segons Moret, “hem de baixar el zoom als barris com entorn comunitari on passa la vida quotidiana dels ciutadans i ciutadanes. Barris que són diversos, amb diferents realitats humanes, socials i econòmiques i on hem de fer projectes a mida. Els barris són la palanca de transformació del desenvolupament de les ciutats. Volem una nova llei que tingui aquest objectiu.”

Moret ha explicat que els 250 milions anuals per transformar als barris que reclamen des del PSC tindrien com a prioritat la rehabilitació dels habitatges, la inversió en eficiència energètica per tenir qualitat de vida i també promoure l’estalvi, contra la pobresa energètica. “També la perspectiva de l’accessibilitat universal sobretot  tenint en compte que molts dels seus habitants són persones grans que necessiten espais accessibles, volem rehabilitar 50 mil habitatges l’any, per posar els barris a primer nivell” ha dit Moret.

Per últim l’alcaldessa ha assegurat que volem seguir transformant els barris “ i ho volem fer amb la comunitat, apostant i empoderant als grups veïns i veïnes com a motors de transformació, construint els barris col·lectivament tenint en compte la participació activa i directe dels i les ciutadanes”  i ha insistit que “recuperar habitatges buits i fomentar i generar ocupació amb la rehabilitació, la transició energètica i les lògiques de les renovables cobreix també una necessitat bàsica en aquesta crisi sanitària, econòmica i social que patim i per això volem una nova llei de Barris que posi al centre la vida de les persones, les comunitats i els pobles i barris del nostre país.”