Baix Llobregat

Comunicació, "Fake News" i la responsabilitat

  • Óscar G. Saldaña, Sec de Comunicació
  • Actualizado:
  • Creado:

Hem de ser curosos amb les informacions que assumim com certes i amb les que compartim. Els i les professionals de la comunicació fan aquests dies una gran tasca per mantenir-nos informats, evitem caure en paranys de qui vol aprofitar la situació.

Per començar cal que recordem cada nit quan sortim al balcó, aplaudir també als i les professionals de la comunicació. Imagineu un escenari com l'actual en el qual no tinguéssim periodistes objectius, compromesos, imparcials i que es deixen la pell per informar-nos a l'altra banda del mòbil, de la ràdio o del televisor? Ens sentiríem molt més perduts i més sols i soles.

La comunicació, com tot, té una part positiva i també la negativa, molt representada en les informacions falses, el que anomenen "fake news".

El col·legi de periodistes de Catalunya ha publicat 10 preguntes fàcils per identificar una "fake news":

Qui ho ha elaborat? Qui ho ha enviat? Per què ho he rebut ara? Compleix uns mínims estàndards de qualitat? Per què s'està difonent tan àmpliament i tan de pressa? A qui beneficia aquesta informació? Contradiu altres informacions? M'agradaria que fos cert? Juga essencialment amb ressorts emocionals? I finalment: fer-ne difusió contribuirà a generar coneixement sòlid i fonamentat?

Hem de ser curosos amb les informacions que assumim com certes i amb les que compartim. Els i les professionals de la comunicació estan fent aquests dies una gran tasca per mantenir-nos informats, evitem caure en paranys de qui vol aprofitar la situació per crear alarmes o per interessos propis. És per això que és important informar-se pels canals oficials i no deixar-se portar per informacions de les xarxes. La veracitat i la solvència està on es troben els i les professionals de la comunicació (diaris on line, comptes oficials de les administracions i no grups de facebook, truiters o youtubers...)

Distingir entre notícies i fake news també és la nostra responsabilitat. Tot i que no ens ho posen fàcils aquests dies segons quines persones, fins i tot dirigents fent un mal ús de la informació i aprofitant per fer política en una situació tan complexa i delicada com la que estem vivint. Ara no toca fer política partidista sinó que ara és el moment de treballar units i unides per guanyar la batalla.

Només junts i juntes podrem tirar endavant perquè com bé diu el hastagh que el govern promou a les seves xarxes i comunicacions: #estevirusloparamosunidos

Per aquest temps en casa us deixo tres pel·lícules i tres sèries que poden ser del vostre interès:
"Buenas noches y buena suerte"
"Spotlight"
"Frost Contra Nixon"
i sèries:
"The Newsroom", "Novine (The Paper)", "Good Girls Revolt".