Baix Llobregat

El PSC del Baix Llobregat publica un decàleg de lluita contra l’emergència climàtica

  • Actualizado:
  • Creado:

La secretària de Transició Ecològica de la federació, Eva Martínez, afirma, en el Dia Mundial del Medi Ambient, que les 10 accions "interpel·len a la ciutadania i a les institucions a actuar"

El PSC del Baix Llobregat ha publicat aquest dissabte, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, un decàleg de mesures per lluitar contra l’emergència climàtica i accelerar la transició ecològica. El decàleg, que ha estat elaborat per la secretaria de Transició Ecològica de la federació baixllobregatina, va dirigit a la ciutadania i als ajuntaments de la comarca i contempla accions com el respecte per la biodiversitat, la cura dels animals, la protecció del medi ambient, l’ús raonable i equilibrat de l’aigua o el foment de la fiscalitat verda.

 

La secretària de Transició Ecològica del PSC del Baix Llobregat, Eva Martínez, afirma que “és el moment d’actuar” perquè “l’emergència climàtica és una realitat a la nostra comarca, amb episodis de sequera o pluges torrencials”. Així mateix, la també alcaldessa de Vallirana i presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat subratlla que el decàleg “interpel·la a la ciutadania i a les institucions a actuar avui” i recorda que “una petita acció com eliminar els plàstics d’un sol ús és un gran gest per accelerar la transició ecològica”.

 

La federació baixllobregatina ha explicat els motius del decàleg en un document on també ha remarcat “la feina feta" pels ajuntaments de la comarca perquè “defensen la necessitat de posar en marxa la declaració de l’emergència climàtica, l’establiment de bones pràctiques i actuacions com la creació del Consell municipal per la Transició Ecològica dins dels organigrames de participació municipals”. En aquest sentit, el document recorda que la majoria de localitats del Baix Llobregat són signants del Pacte d’Alcaldies per l’Energia Sostenible i el Clima, acord que té com a objectiu alienar les polítiques locals de lluita contra el canvi climàtic amb els compromisos de les institucions europees.

 

Precisament sobre la Unió Europea (UE), el document reconeix “el seu gran paper creant aliances entre tots els agents socials i econòmics, configurant la política ambiental com un eix transversal i central dissenyat per donar resposta al problema climàtic i fixant uns objectius claus i decisius pel 2030”.

 

Els i les socialistes del Baix Llobregat també demanen tenir present “la necessària implantació de l'accés a l’administració local sostenible” per tal d’evolucionar cap “a l’atenció digital i el paper zero" tot impulsant polítiques "per eliminar la bretxa digital de la ciutadania”.

 

El decàleg és el següent:

1- Estimem el nostre paisatge natural, descobrint i respectant la biodiversitat.

2- Responsabilitzem-nos i tinguem cura dels nostres animals i del seu entorn.

3- Comprem els productes de quilòmetre zero fomentant i donant suport a l’economia local i evitem el malbaratament alimentari.

4- Protegim el medi ambient desplaçant-nos en transport públic, caminant o fent ús de la bicicleta.

5- Aprofitem els recursos naturals del nostre entorn promovent la instal·lació d’energies renovables als edificis i equipaments municipals, en el marc d’unes polítiques basades en la rehabilitació energètica.

6- Fem un ús raonable i equilibrat de l’aigua i dels nostres recursos naturals.

7- Promovem una economia circular que fomenta el reciclatge, la reutilització, la reparació i la reducció dels residus utilitzant la deixalleria municipal.

8- Combatem els plàstics d’un sol ús.

9- Fomentem la fiscalitat verda.

10- Impulsem l’adhesió dels municipis al Registre de petjada, compensació i projectes d'absorció de CO₂.