Baix Llobregat

Una sortida per a tothom

  • Marc Cabañas, Prim sec JSC Baix
  • Actualizado:
  • Creado:

El confinament ens ha de fer reflexionar, pensar i traçar perspectives de futur socialment justes. Només així ens en sortirem com a societat.

La crisi del SARS-CoV-2 ens ha canviat la vida a tots i a totes. Al govern d’Espanya que ha hagut de fer front a un escenari mai imaginat, un govern que començava caminar avançant en drets i llibertats. A Catalunya, amb el govern de Torra que donava les darreres passes amb l’aprovació d’uns pressupostos que no recuperaven la despesa social dels governs socialistes . Ara, el virus dibuixa un futur del que no tenim les certeses suficients.  La gestió de la crisi és diària, minut a minut i per sort, tenim gent a les institucions, que gestionen el millor possible, amb mà esquerra i amb un col·lectiu al cap: els i les més vulnerables.

Creiem, o ens han fet creure les dades, que els més desfavorits són les persones grans, que són qui tenen una major taxa de mortalitat. Això és cert, en aquesta crisi sanitària ho són. Però també hi ha un component de classe en tot això, perquè no és el mateix haver-te d'exposar un dia cada déu per anar a fer la compra perquè tens grans neveres i congeladors, que haver de sortir cada dos dies perquè no t'hi cap res més. No és el mateix quedar-se a casa teletreballant que haver d'anar cada dia a treballar, presencialment, perquè el teu treball avui és imprescindible, o menys encara, no és el mateix quedar-te a casa, amb un ERTO que no saps en que quedarà perquè l'empresa haurà de tancar. Havent de continuar pagant el lloguer, i el menjar, i sense saber quan la vida tornarà a la normalitat, o si tornarà.

La crisi, la que vindrà, que serà social i econòmica, no podrà tornar a apostar per receptes caduques que deu anys després s’han vist fracassades. No podem, com a socialistes, deixar enrere la nostra gent.

Per això, calen mesures econòmiques expansives, que permetin un major endeutament i que apostin per la recuperació dels serveis malferits a l'anterior crisi. Això exigeix apostar per lo públic, allò que és comú, i fer d'aquesta, la nostra bandera irrenunciable.

El confinament ens ha de fer reflexionar, pensar i traçar perspectives de futur socialment justes. Només així ens en sortirem com a societat.

La crisi, suposa una oportunitat de canviar el sistema econòmic i social que presenta símptomes d’esgotament.  S’ha de recuperar l'únic sistema que ens protegeix i pal·lia les desigualtats inherents al ésser humà: l'Estat del Benestar. No queda cap altre sortida ni cap bandera més.

 

Recomanacions per llegir a casa:

  • La españa vacía, Sergio del Molino.
  • Aragón es nuestro Ohio, Piedras de Papel
  • El Establishment, Owen Jones